top of page

Psoas - Spier van de Ziel

Heb jij wel eens gehoord van de Psoas-Spier?


Leuk weetje! De Psoas is de ENIGE spier die ons bovenlijf met ons onderlijf verbindt.

Deze spier loopt vanaf die binnenkant van onze bovenbenen achter de organen langs naar de 5 onderste wervels van onze rug.

Deze spier wordt ook wel de ‘Vecht/vlucht-spier’, ‘angstspier’ of ‘de spier van de ziel’ genoemd.Het is namelijk ons centrum waar spanning, stress en trauma zich opslaan en tevens ook de spier die optreed wanneer ons lichaam in een stress/schrik of vecht/vlucht reactie terecht komt.


Ons lijf wordt in een traumatische situatie volgepompt met stresshormonen (Cortisol) en in geval van een Freeze (wanneer vechten of vluchten geen optie meer is) wordt deze lam gelegd en pompt het lijf zich vol met opiaten.

Allemaal stress-hormonen die opgeslagen worden in ons lijf, welke op korte of lange termijn voor allerlei uiteenlopende klachten zorgen.


Met lichaamsgerichte therapie (BRTT® & TRE®) boren we een natuurlijk ontladingsmechanisme aan, om deze hormonen te ontladen vanuit ons zenuwstelsel. Ook stelt het je in staat opgeslagen emoties, trauma en spanning te releasen uit je systeem.

Hoe geweldig klinkt dat! ☺️


Voor mij ging er echt een wereld open toen ik in aanraking kwam met deze vormen van lichaamsgericht werken en ik ben helemaal lyrisch waartoe ons lijf in staat is.


Ons brein vergeet dingen, maar ons lichaam weet alles!Ook zie je op de afbeelding de stress-meters die ik regelmatig inzet in mijn therapieën.

Want naast het releasen vind ik het ook belangrijk dat jij meer bewust mag worden van jouw lijf en de signalen die het geeft. Zo creëer je meer lichaamsbewustzijn en wordt de kans op fysieke klachten of klachten als burn-out, depressie enorm verminderd!

112 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page