top of page

Zelfliefde en Zelfacceptatie

Bijgewerkt op: 5 okt. 2020

Vraag jezelf eens af.

Heb je op dit moment wel liefde voor jezelf?

Accepteer jij jezelf, zoals je bent?

Misschien heb je in je leven periodes gehad waarin je jezelf niet kon accepteren zoals je was, en wellicht is dit nog steeds zo?

Het is belangrijk voor ons, dat het beeld dat wij over onszelf hebben positief is.

Dat je van jezelf kunt houden, met al je kwaliteiten en tekortkomingen.

Helaas is dit niet altijd zo vanzelfsprekend of gemakkelijk.


Jezelf accepteren zoals je bent is één van de moeilijkste maar mooiste projecten die jij in je leven gaat ondernemen.


Hier komt zelfacceptatie om de hoek kijken.

Zelfacceptatie betekend: het accepteren van jouw tekortkomingen.

Het accepteren van je imperfecties.

Zelf heb ik pas de laatste jaren de weg terug gevonden naar mijzelf. De liefde voor mijzelf.

We leven in een maatschappij waar veel van ons verwacht wordt. Wij worden als mensen gevormd door de maatschappij, onze opvoeding en de omgevingen waarin wij verkeren. Maar wat we eigenlijk veel te weinig meekrijgen is hoe we van onszelf mogen houden.

We leren wat we moeten doen om succesvol te worden en hierin krijgen we voornamelijk de praktische zaken aangeleerd.

Je moet naar school, je moet studeren, je moet een baan vinden zodat je onafhankelijk kunt worden en volwassen. Hierin leren we vooral wat we kunnen en mogen doen in onze zoektocht naar praktische onafhankelijkheid. We leren zaken over ons gedrag, we moeten beleefd zijn, aardig en anderen liefhebben.

Maar wie heeft jou geleerd dat je jezelf lief mag hebben? Echt lief mag hebben!


In de wereld om ons heen zijn er in de laatste decennia enorm veel hokjes, vakjes en normen gecreëerd. Hokjes waarbij mensen diagnoses en stempels krijgen, of oordelen wanneer jouw pad wellicht wat afwijkt van de 'norm'.

De norm, ik vind het een vreemd begrip. Want mijn inziens bestaat er geen norm, maar is het een soort van 'standaard' welke in het leven is geroepen om mensen die daarbuiten te vallen te kunnen bestempelen.

Natuurlijk zal er een vorm van een 'norm' zijn, alleen hoe dit gecreëerd is in de wereld en alle hokjes daaromheen waarmee we mensen kunnen 'bestempelen' die daar iets buiten vallen voelt voor mij als een enorm negatieve lading met een averechts effect.


Mensen krijgen stempels als, ADHD, Bipolair, Autisme, ADD, noem maar op. Hiermee zeggen wij als maatschappij eigenlijk. Je bent niet goed genoeg. Je voldoet niet aan 'onze norm'.

Ook wanneer je geen stempels hebt, maar jouw jeugd misschien niet zo rooskleurig is verlopen, kan je het gevoel hebben hierin buiten de boot te vallen.

Misschien was je niet zo goed op school, denk en voel je 'anders', gooide je er met de pet naar, kreeg je verkeerde vrienden, verloor je jezelf in drank en/of drugs enz.


Zelf heb ik geen 'stempels op mijn naam', maar toch heb ik mij tot in mijn volwassenen jaren gevoeld alsof ik niet voldeed.

Vanuit opvoeding, omgeving, maatschappij en school wordt er een soort pad voor ons uitgestippeld. Maar dit liep bij mij even anders.

Vanaf de middelbare school ging het bij mij bergafwaarts, ik deed mijn best niet, voelde mij anders en zocht uitvluchten omdat ik mij niet begrepen en gezien voelde. Daarbij liep ik ook met verschillende onderdrukte emoties waar ik mij geen raad mee wist. En wanneer ik door mijn ouders 'gedwongen' werd richting een hulpverlener wist ik iedereen om de tuin te leiden.


Wanneer wij afwijken van de norm worden we al snel veroordeeld of bekritiseert. Oh, zij maakt er een potje van, ze liegt en bedriegt, ze maakt alles kapot en vergooit haar toekomst.

Hierbij krijgen we zo vaak vanuit meerdere hoeken oordelen of reacties en het kan ons een intens gevoel geven niet goed genoeg te zijn. Zo intens zelfs, dat we werkelijk gaan geloven dat we niet goed genoeg zijn, of zelfs een slecht mens.

Maar in dit stuk wordt veel voorbij gegaan aan hetgeen er verscholen ligt achter dit gedrag, het kind met zijn of haar onverwerkte stukken.

En het gevoel niet goed genoeg te zijn, raakt zo diepgeworteld, dat je dit lang met je mee kunt dragen.

Je krijgt het gevoel dat je alles en iedereen om je heen tevreden moet houden, gelukkig moet maken, liefde moet geven. Maar het stuk houden van jezelf raakt volledig in de vergetelheid.

We stellen het geluk van anderen boven dat van onszelf. Wanneer we iets doen of zeggen wat een ander niet zint of wellicht pijn doet, schieten we in een enorme afkeer richting onszelf.

Je kunt je zelfs gaan voelen alsof jouw geluk geen ruimte mag hebben, alsof jij geen ruimte mag hebben. En door het gebrek aan liefde voor onszelf hebben we de liefde voor anderen ruim boven onszelf geplaatst.


Wanneer jij dit pad van zelfliefde aangaat, je meer gaat leven vanuit je eigen bewustwording en daarbij alle facetten uit je leven aangaat, terug naar je hart, de liefde voor jezelf, loop je tegen enorme muren op. Muren van oordelen die je voor jezelf aangenomen hebt.

Wanneer wij voor onszelf kiezen, zien we het vanuit dit gebrek aan zelfliefde namelijk niet als iets moois, maar kan het zijn dat je jezelf gaat bestempelen als egoïstisch.

Maar lieve jij, het is niet egoïstisch om van jezelf te houden!


Zelfliefde, waarom is dit zo belangrijk?

Een gebrek aan zelfliefde belemmert je enorm in je geluk, je doelen en in relaties.

Het werkt zo:

Het leven spiegelt altijd de gevoelens die we in ons hebben, terug naar onszelf.

Alles staat of valt met de mate waarin wij liefde hebben voor onszelf.

Alle liefde die je ooit nodig hebt, komt van jezelf!

Wanneer wij onszelf liefhebben, stralen we dit ook uit naar buiten toe.

Je zult merken dat je vriendelijker en aardiger wordt tegen anderen. EN ook dat je anderen meer zult gaan benaderen en accepteren vanuit het liefdevolle beeld hoe jij graag benaderd zou willen worden.

Zonder liefde voor jezelf, heeft niks betekenis en zul je je als een vreemde (blijven) voelen.


En ja, wanneer je dit pad aangaat voor jezelf. In je eigen kracht staan, de weg terug naar je hart, de liefde voor jezelf. Dan zul je zeker geconfronteerd worden met obstakels hierin.

Het kan verschuivingen met zich meebrengen in de mensen om je heen. Bepaalde vriendschappen of relaties in je leven zullen wellicht niet meer gaan passen en er zullen zeker mensen zijn die jou opnieuw het gevoel proberen te geven dat jij niet goed genoeg bent. Dat hetgeen wat jij voelt niet oké is, omdat het hen misschien kwetst.

Maar vraag jezelf eens af of het waardig is jezelf te verloochenen ten behoeve van een ander?

Vraag jezelf eens af, wat de waarde is van iemand om je heen die jou gevoelens niet respecteert.

Mensen die verwachten dat jij hen tevreden houdt ten koste van jezelf.

Is dat liefde?


Wanneer jij jezelf volledig lief kunt hebben en gaat leven vanuit jouw eigen hart. Zul je merken dat je juist de mensen die werkelijk bij jou passen aantrekt. Je zult mensen aantrekken die de werkelijke JIJ zien. Mensen die je accepteren en liefhebben precies zoals jij bent! De werkelijke innerlijke JIJ! Met al zijn of haar volmaaktheden en tekortkomingen.

En wanneer jouw gevoelens niet in het straatje van een ander passen, hoef jij jezelf daarvoor niet te straffen.

Het is geen schande dat een ander jouw gevoelens niet kan accepteren en/of begrijpen. We zijn allemaal anders en we zullen nooit aan de verwachtingen van iedereen kunnen voldoen. Verwacht dat ook niet van jezelf.

Wanneer een ander jou niet kan accepteren zoals jij bent, is dit een deel van hun. Een weerspiegeling van het gebrek aan zelfliefde van de ander voor zichzelf.


Maar hoe kunnen wij hier nou mee aan de slag voor onszelf?


Zelfacceptatie

Accepteer jezelf in je volle potentie. Met al je volmaaktheden en tekortkomingen.

Heb jezelf lief, ook met de 'fouten' die je hebt gemaakt, of de dingen die jij jezelf kwalijk neemt of jou in de weg staan.

Het is allemaal onderdeel van jouw pad. En het is allemaal zo gelopen om jou op het punt te brengen waar jij nu bent! Om je terug te brengen bij je eigen hart.


Opdracht.

Kies iets van jezelf wat jou op dit moment nog in de weg staat, en spreek dit als volgt uit:

"Hoewel ik (vul hier hetgeen wat je nog niet accepteerde van jezelf in), accepteer ik mijzelf voor de volle 100% en heb ik mijzelf volledig lief."

Probeer ook deze zin dagelijks (regelmatig) te herhalen.


Stop met zelfkritiek!

Stop ermee jezelf te bekritiseren. Reken af met negatieve zelfpraat of gedachten. Maak jezelf niet bang!

​Wees je bewust van je eigen gedachten en intenties en probeer hier van een afstandje naar te kijken.

Misschien heb je iemand gekwetst door je gevoel te uiten?

Weet dat wanneer het uiten van jouw gevoel een ander kwetst, dit iets zegt over de ander. De kans is groot dat de ander zelf niet bij zijn of haar gevoel kan of hier uiting aan kan geven en daardoor komt er een reactie wanneer een ander dat wel doet.

Wanneer je een negatieve gedachte hebt over jezelf, wees je hier dan bewust van en probeer dit om te zetten in iets positiefs.


Je bent perfect zoals je bent!

Wees dankbaar voor de persoon die jij bent. Je bent volmaakt!

Stop met schuld, schaamte en angst.

Ook jouw zwakkere kanten mogen er zijn. Deze zijn onderdeel van jou en maken je tot de unieke persoon wie jij bent.

Ga leven in liefde voor jezelf en deel vanuit daar je liefde met anderen.

Leef vanuit liefde en met goede intenties.

Straf jezelf niet voor het houden van jezelf.


Benader en behandel anderen hoe jij jezelf zou willen benaderen of hoe jij zelf benaderd zou willen worden. Vanuit jouw liefde voor jezelf!

Behandel jezelf met liefde en respect en je zult zien dat je dit ook met anderen zult doen.


Bewaak je grenzen

Soms vinden we het lastig om 'nee' te zeggen.

Dit terwijl 'nee' zeggen een krachtige vorm van zelfliefde is.

We hoeven niet altijd alles te doen of overal bij te zijn, of iedereen tevreden te houden.

Zeg eens wat vaker 'nee' en kies bewust voor jezelf.


Probeer regelmatig te mediteren

Meditatie is een zeer effectieve manier voor zelfacceptatie.

Wanneer wij mediteren, verdwijnt namelijk ons ego.

Dit is essentieel, want de enige die geen zelfacceptatie heeft, is jouw ego.


Zie jezelf tijdens je meditaties met al jouw gevoelens en emoties.

Omarm deze als een deel van jou, zonder oordeel.

Dit ben jij in je volle potentie en JIJ mag er zijn!


Zorg voor jezelf

Wees lief, zorg voor jezelf en verwen jezelf.

Koop eens een bos bloemen voor jezelf, kook iets speciaals voor jezelf, gun jezelf af en toe eens een rustmoment. Ga eens een dagje alleen naar de sauna, of wandelen in het bos.

Een andere techniek, die wellicht in eerste instantie wat vreemd klinkt is;

Zorgen voor jezelf door jezelf te aaien.

Aai jezelf eens over je hand, of leg je hand eens op je schouder.


Je bent het waard om jezelf liefde te geven!


Tot slot: luister naar dit prachtige lied


Liefs Sanne57 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page