top of page

Wat is nou eigenlijk ons 'ego'?

Gisteren weer een dankbare les mogen volgen vanuit mijn opleiding tot Holistisch Therapeut, waarbij o.a. het stuk 'Ego vs. het Zelf' aan bod kwam.

Maar wat is nou eigenlijk ons 'ego'? Ons 'ego' is het stemmetje in ons hoofd die ons van allerlei ongevraagde adviezen voorziet. Dat stemmetje wat ons vertelt dat we iets niet kunnen, iets niet waard zijn, iets niet voor ons is weggelegd, we niet goed genoeg zijn, dat we het allemaal maar alleen moeten kunnen enz. Het 'ego' is iets wat wij vanaf onze geboorte hebben ontwikkeld. Dit 'ego' wordt opgebouwd vanaf onze eerste adem wanneer wij ter wereld komen en geeft ons bescherming in stukken waar zielsbehoeften liggen die niet beantwoord worden/werden. Ons 'ego' kan je ook wel ons overlevingsmechanisme noemen.

Dit 'ego' of overlevingsmechanisme is iets wat wij, zoals het woord al zegt, nodig hebben gehad om te 'overleven'. Uiteindelijk worden wij ouder en bouwen wij ons leven op op basis van dit gecreëerde overlevingsmechanisme. We leven eigenlijk vanuit ons 'ego'.

Wat we nu steeds meer zien is dat wanneer we volwassen worden, we onszelf vragen gaan stellen als 'is dit het nou', 'wie ben ik nou eigenlijk', 'of wat is het wat ik ten diepste verlang'? Steeds meer mensen komen in een bepaalde staat van, ontwikkeling/bewustwording en gaan opzoek naar hun 'Ware Zelf'. Dit is een prachtige weg, de weg terug naar jouw zielsmissie. De missie die jij al vanaf je geboorte bij je draagt, maar welke in de schaduw van jouw ego terecht is gekomen. Je wilt weer terug naar jouw essentie. Je wilt meer leven vanuit je hart, intuïtie en je gevoel, maar op deze weg is het steeds je 'ego' die je daarin tegenkomt.

Het is de kunst, om je 'ego' te zien en te horen. Leer begrijpen vanuit waar dit stuk ego ontstaan is en leer het te bedanken. Laat je ego niet langer in jouw weg staan, maar zet hem naast je. Werk samen! Dankbaar voor alles waar het voor heeft gediend, waarbij het je heeft geholpen. Het is een lastige weg met vele obstakels, maar leven vanuit je hart brengt je zoveel moois!

Het is ons hart wat ons laat voelen wat wij ten diepste verlangen. En het is ons ego die daaropvolgend van alles in ons hoofd prent waarom we het niet zouden kunnen of verdienen. Wat ons angsten aanpraat. Laat je ego jouw dromen niet in de weg staan! We zijn niet ons ego, we hebben een ego!


Staat jouw ego je geregeld in de weg en zou je graag dichter bij je gevoel komen, meer weten over jouw ego, zijn oorsprong en hoe je met 'hem' samen kunt werken? Neem gerust contact met mij op voor een gesprek.24 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page