top of page

Intuïtie

Intuïtie, intuïtieve gave, luisteren naar je gevoel, innerlijk zien, helder zien, instinct, ingeving...

Allemaal manieren om onze intuïtie een 'naam' te geven.


Maar wat houdt intuïtie nou eigenlijk in?


Om te beginnen, intuïtie is niks bovennatuurlijks. Intuïtie is het vermogen van ons onbewuste brein om ons van nuttige informatie te voorzien.


Iedereen heeft intuïtie, we worden er namelijk mee geboren.

Als kind wist je niet beter en ging je gewoon af op je gevoel/instinct. Wel zien we dat wanneer wij ouder worden, deze gave een beetje naar de achtergrond verdwijnt.

Wanneer wij ouder worden ontwikkelt onze geest zich namelijk steeds meer op rationeel vlak, hierdoor verliezen wij steeds meer het contact of de connectie met onze intuïtie.

Onze intuïtie is alleen niet verdwenen, maar onze rationele geest zorgt ervoor dat onze intuïtie overschaduwt wordt.

Allemaal herkennen we het wel, een situatie waarbij je voelt dat iets niet helemaal 'oke' is, een kriebel in je buik, een verhoogde ademhaling of gewoon een onbehaaglijk gevoel wat ineens opspeelt, maar vervolgens heeft ons rationele brein al tientallen excuses of redenen bedacht om je te overtuigen en door te gaan. In sommige gevallen worden de lichamelijke signalen al bijna niet meer opgepikt.


Mijn inziens zijn wij in onze menselijke evolutie enorm uit balans geraakt door de (over)ontwikkeling van onze rationele geest. En het is nu tijd, tijd om weer terug te keren richting onze natuurlijke bronnen van informatie, onze intuïtieve gaven.


Maar hoe kan ik weer in contact komen met mijn intuïtie?


Als je weer in contact wilt komen met jouw intuïtie, zal tijd voor jezelf, alleen zijn (eenzaamheid) een goede manier zijn om hiermee aan de slag te gaan.

Alleen zijn, stelt ons namelijk in staat om in contact te komen met onze innerlijke wijsheden. De ruimte die er ontstaat door in stilte te zijn, zowel in als om je heen, maakt voor ons de weg vrij om in contact te komen met onze diepere gedachten, het contact met onszelf. En vanuit daar werk je weer aan het heropbouwen van de verbinding met jezelf.


De heropbouw van deze verbinding met jezelf kan je ondersteunen door naast het regelmatig in stilte te zijn met jezelf, ook wat praktische 'oefeningen' te doen.

Ga een dagboek bijhouden, maak notities gedurende de dag. Noteer wanneer je iets opmerkt, in je lijf, je gevoel, of wanneer er vreemde of bijzondere toevalligheden zich voordoen. Ook wanneer je het misschien nu nog niet kunt plaatsen.

Je zult hiermee uiteindelijke scherper worden en steeds vaker opmerken hoe vaak toevalligheden of bijzonder verrassende verbindingen en intuïties optreden in je dagelijkse leven.


Probeer soms ook even een stapje opzij te doen van jezelf, bekijk jezelf eens, wat gebeurt er nu eigenlijk?

Je krijgt een gevoel, waar je ego, je rationele denken gelijk mee aan de haal gaat.

Maar doe nu eens dat stapje terug, terug naar dat gevoel.

Wat probeert het je te vertellen? Waar mag je naar luisteren?

En zie je wat het is wat jouw rationele geest daar vervolgens mee doet?


Het bewuster worden van deze situaties, maken je in staat je intuïtie en je rationele geest te scheiden van elkaar, wat je vervolgens weer in staat stelt om de connectie met je intuïtie op te bouwen.


Je zult gaan merken, wanneer je hier een tijdje mee bezig bent, dat het steeds gemakkelijker wordt. Het vertrouwen en zicht op jouw intuïtie herbouwt zich.

Hiermee heb jij jezelf dichter bij jouw ware kern gebracht.

18 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page